dimarts, 29 de desembre del 2009

Característiques d'un text


Durant una classe de COED vam repassar quines són les característiques i qualitats que conté un escrit o un discurs quan actua eficaçment en una situació comunicativa. Aquestes característiques les podem dividir en dos grups:

Característiques descriptives: són les que analitzen i expliquen el funcionament d'algun aspecte lingüístic. Aquestes són l'adequació, la coherència i la cohesió.

- Adequació: és el grau d'adaptació d'un discurs o text a la seva situació comunicativa, tenint en compte la varietat dialectal i també el registre.

- Coherència: és la propietat del text que selecciona la informa rellevant i la que no n'és. Segons l'estructura estableix una relació lògica entre les diferents parts d'un discurs.

- Cohesió: és el conjunt de relacions o vincles de significat que s'estableixen entre els diferents elements o parts del text, que permeten al lector o a l'oient realitzar una eficaç interpretació.


Característiques prescriptives: són les que determinen les normes d'ús. En aquest grup hi trobem la correcció i la variació.

- Correcció: es refereix a la norma explícita d'ús en una comunitat lingüística, regides per entitat oficials, com l'IEC en el cas de la de llengua catalana, o la RAE en la castellana.

- Variació: trets estilístics i expressius d'acord amb determinats valors socials. Per exemple, evitar utilitzar la mateixa paraula dues vegades en el mateix text.


Aquest tipus de definicions sempre són gran profit, ja que són propietats que utilitzem inconscientment a diari, i ens donen la possibilitat de poder consultar-les en qualsevol moment en que ens sigui necessari. També ens fan ser més conscient de com ha de ser un bon text, i, dia a dia, ser capaços d'elaborar textos de millor qualitat, sobretot pensant en que si volem ser uns bons professors aquest aspecte serà més que bàsic.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada